MOBILISATIEFOTO'S


de mobilisatie in foto's


Ter voorlichting
Of het leger een officiele fotodienst met eigen fotografen had, is ons onbekend. Er zijn wel veel foto's die een officieel karakter lijken te hebben. Vaak behoren deze foto's tot series. Veel foto's zijn ook gebruikt om er
ansichtkaarten van te maken.

Archief Foto van de Maand
Met ingang van augustus 2003 wordt op de site een Foto van de Maand geplaatst in drie versies: klein (thumbnail), middelgroot en groot. Deze foto is een maand lang tot in detail te bekijken. Daarna wordt de middelgrote versie ondergebracht in het jaararchief op de website. De grotere versie kan via het reactieformulier aangevraagd worden.

Herinneringen aan mijn diensttijd: portretten en groepen (in opbouw)
Beroepsfotografen maakten dankbaar gebruik van de opkomst van nieuwe lichtingen. De meeste soldaten wilden graag in uniform op de foto om die "modelfoto" dan vol trots naar huis te sturen.
Maar ook slapies, secties, compagnies, peletons, bataljons, lichtingen etc. werden door de fotografen als herinnering aan de diensttijd op de foto gezet. Veel foto's zijn ook te vinden in het onderdeel
Privé albums.

Uit de kranten (in opbouw)
In de meeste kranten waren de gemobiliseerden graag geziene gasten. Met name als leden van het Koninklijk Huis een bezoek brachten aan het leger stonden de kranten vol.