FOTO VAN DE MAAND 2005 - ARCHIEF


Foto van de Maand - Winterpatrouille 1939.


WINTERPATROUILLE
(mobilisatie 1939, ergens in Nederland)

Hoe koud het was in de winter van 1939-1940...

De mannen zijn hier uitgerust met speciale sneeuwcamouflage.
De helm is afgedekt met een witte kap en over de lange overjas wordt een wit hemd gedragen. De details zijn niet duidelijk, maar het zou
het model onderhemd kunnen zijn.

Omdat ze op patrouille gaan, hebben ze ook allemaal schaatsen bij zich.


(Met dank aan André Reiniers)

DECEMBER 2005


Ziekendragers op de fiets.


... DE ZIEKENDRAGERS OP DE FIETS!
(mobilisatie 1939-1940, ergens in Nederland)

Waar zie je zoiets? Beide fietsen zijn speciaal toegerust om een brancard tussen hen in te dragen.

De man op de achterste fiets is gezien de vierkante wit emaille kraagplaatjes met een rood kruis zeker een hospitaalsoldaat.

De foto is genomen tijdens een oefening. In hoeverre deze fietsbrancard daadwerkelijk is ingezet, is onbekend.

NOVEMBER 2005


Foto van de Maand - Alle wiel- en motorrijders verzamelen!


MOTORRIJDERS EN WIELRIJDERS VERZAMELEN!
(mobilisatie 1939-1940, ergens in Nederland)

Deze wachtmeester van de huzaren motorrijders is ook hoornblazer en blaast hier mogelijk het signaal 'verzamelen'. De foto komt uit een collectie waarin het regiment wielrijders de hoofdrol speelt. Per regiment was er slechts één wachtmeester / trompetter, die dan ook organiek bij de staf van het regiment behoorde.

HIj is gekleed in
het zwart chroomleren motorpak, zwarte leren beenkappen (over de broek heen!) en zwarte leren motorhandschoenen. Hij draagt ook sporen, hetgeen er op wijst dat hij afkomstig was van een bereden regiment huzaren. Onder zijn model stalen helm met motorbril draagt hij een gebreide bivakmuts.

De wachtmeester draagt als persoonlijk wapen een
M25 pistool. Waarschijnlijk staat zijn motor - waarschijnlijk een BSA G14 - met personenzijspan en materieelaccomodatie links op de foto. Dit type motor was in gebruik bij het 2e Regiment Huzaren Motorrijders.

OKTOBER 2005


Foto van de Maand - Mannen in leer, de Luchtvaartafdeling.


MANNEN IN LEER
(vóór 1937)

Hier poseren zes vliegers van de Lucht Vaart Afdeeling voor een Fokker C-Ia.

Hun militaire uitdossing laat de nodige variatie zien, zowel in jassen (twee typen), broeken (model, gala, overall), schoeisel (laarzen, beenkappen, beenwindsels), hoofddeksels (vliegerkapje, kepi, vliegerhelm) als brillen. Vier man dragen een donkere, leren jas, mogelijk de 'model' motorjas.

De Fokker C-Ia, oorspronkelijk een tweedekker verkenningsvliegtuig, werd in 1919 door de LVA aangeschaft (16 stuks). Het vliegtuig was een tweezitter en werd later - tot in 1936 - ingezet als trainingstoestel.
Voor meer informatie over het vliegtuig:
http://www.dutch-aviation.nl

SEPTEMBER 2005


Foto van de Maand - Officier in krijgsgevangenschap

OFFICIER IN KRIJGSGEVANGENSCHAP
(mogelijk 1943 of 1944)

De krijgsgevangen luitenant-kolonel der Artillerie Th. Ziedses des Plantes staat hier in zijn Nederlandse vooroorlogse buitenmodel te midden van zeker drie Britse officieren en twee lotgenoten in burgerkleding.
De foto kan gemaakt zijn in het M. Stammlager 371, Stanislau of in het Offiziers Lager - Oflag- 67, Neu Brandenburg.

Tijdens de meidagen was luitenant-kolonel Ziedses des Plantes artillerie-commandant van de versterkte Brigade C (waaronder o.a. 14 RA en 23 RA vielen).

AUGUSTUS 2005


Foto van de Maand - Infanteristen of wielrijders?

WIELRIJDERS?
(mobilisatie 1939-1940)

Hier lijken volbepakte militairen van het regiment wielrijders te staan, maar de schijn bedriegt.
Het zijn infanteristen met een rijwiel, mogelijk aangetreden om op oefening te gaan.
De soldaten hebben geen wielrijderswieltjes op de kraag, dragen stoffen Y-riemen en hebben burgerfietsen.
De drie soldaten vooraan links dragen een pistool als individueel wapen, mogelijk zijn het mitrailleurschutters. Over hun schouder dragen zij waarschijnlijk het tentzeil.
De sergeant 1 met radiaal voor naasthogere rang - ook wel "met de knoop" op z'n kraag (d.w.z. wel de rang niet de betaling) draagt een buitenmodel en op zijn borst een medaille voor trouwe dienst.

Rechts is nog net het wiel van een gewondenkar in beeld.

JULI 2005


Foto van de Maand - De bezetting is begonnen

DE BEZETTING IS BEGONNEN
(15 mei 1940, Leiden)

Deze foto is zeer waarschijnlijk door een Duitse militair genomen. Op de achterzijde staat in potlood: 15.5. Leiden en Rotterdam

De groep Duitse en Nederlandse soldaten staat hier vrolijk lachend voor Hotel-Restaurant du Commerce, D. Lub, tel. 330. De Duitse soldaten dragen koppel met munitietassen, de Nederlandse infanteristen duidelijk niet.

In het telefoonboek van 1915 staat een Hotel du Commerce vermeld aan de Stationstraat met het tel. nummer 330 en wel in Leiden. De foto zal dus wel in Leiden genomen zijn.

JUNI 2005


Foto van de Maand - Capitulatie

CAPITULATIE

Op 14 mei - na vijf dagen strijd en kort na het bombardement op Rotterdam - heeft Nederland gecapituleerd. Generaal Winkelman motiveerde voor de radio het staken van de strijd alsvolgt:
"Ter sparing van van de burgerbevolking en ter voorkoming van verder bloedvergieten".

Op 15 mei 1940 werd de officiële capitulatieovereenkomst ondertekend door generaal Winkelman. Alleen in de provincie Zeeland werd nog tot 19 mei doorgevochten door met name Franse troepen. De ondertekening vond plaats tussen 9.00 en 10.10 uur plaats in de christelijke lage school te Rijsoord - een dorpje tussen Rotterdam en Dordrecht.
Op weg daarnaartoe hebben de Nederlandse officieren het shockerende inferno van het brandende Rotterdam met eigen ogen gezien.

Oorlogs en verzetsmuseum Johannes Post, Rijkstraatweg 101, Rijsoord. Elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.00 - 13.00 uur, tel. 0180-430055.

MEI 2005


Foto van de Maand - Onder zeil!

ONDER ZEIL!
(Omgeving Leiden, 1938-1939)

Tijdens een oefening in de omgeving van Leiden hebben soldaten van 4 RI een tentenkamp gebouwd.
Het kamp bestaat uit een grote hoeveelheid individuele tentzeilen.

Gezien de rook links op de foto en de meerdere veldflessen in de aanslag is er koffie/thee na gedane arbeid.

APRIL 2005
MODELGROET
(Den Haag?, 1938-1940)

De soldaten groeten hier - model - de voorbijrijdende koets met de inspecteurs koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard. De laatste is gekleed in een gala grenadiersuniform (herkenbaar aan de witte verenpluim).

De soldaten groeten met de lange bajonet op de karabijn. De Y-riem is op deze foto heel mooi te zien.

MAART 2005


Foto van de Maand - Karretje op de zandweg

"EEN KARRETJE DAT OP DE ZANDWEG REED..."
(Ergens in Nederland 1939-1940)

Gewapend met karabijnen marcheren hier waarschijnlijk infanteristen van een mitrailleurcompagnie (Schwartzlose of Vickers).

De karren (waarschijnlijk voor mortieren) worden niet meer getrokken door honden maar door de soldaten zelf. Het is niet duidelijk te zien door hoeveel, maar per kar zijn het er zeker twee. Ook wordt elke kar gestuurd/geduwd door een soldaat.

FEBRUARI 2005
WINTERS GESCHUT
(Grebbelinie, 1939)

Opstelling van een geschut - 10 veld - onder camouflage, deels ingegraven.

Van de geschutsbemanning zijn drie man te zien (zoek de derde!). De soldaat links op de foto draagt een bivakmuts tegen de sneeuwkou.

Het geschut was 4,2 meter lang, 1183 kg zwaar en werd getrokken door een Fordson trekker. Het werd gemaakt door de fabrikant Bofors.

Officieel werd het aangeduid als kanon van 10 Veld, maar daarnaast ook als kanon van 10, kanon 10L30, 10L30 koepel, 10TL en 10 snelvuur.

JANUARI 2005