FOTO VAN DE MAAND 2006 - ARCHIEF


Mariniers op de schietbaan te Kralingen, 1939

(Met speciale dank aan H. Pruijsten voor het beschikbaar stellen van deze foto)

MARINIERS OP DE SCHIETBAAN
(Kralingen, 1939)

Toch redelijk zeldzaam deze foto van mariniers tijdens een oefening met een Lewismitrailleur op hun schietbaan in Kralingen (Rotterdam).

Ze dragen hier uiteraard hun opvallende donker(blauw)e veldjas en de platte pet met het mariniersembleem.

Petembleem der mariniers

DECEMBER 2006


In het magazijn van de foerier, 1939

IN HET MAGAZIJN VAN DE FOERIER
(Centrale Magazijnen?, 1939)

Nieuw, nieuw, nieuw: de blikken eetketels en veldflessen blinken je tegemoet. Op de voorgrond ligt een ware berg aan veldbroeken. Verder ligt in de schappen een lading leren mitrailleurtassen en daaronder koppels met karabijntasjes. Op alle stellingen liggen stapels helmen model 1934.

De foerier zelf - altijd te herkennen aan een tweede bananeschil op de bovenmouw - lijkt niet aanwezig.

De soldaat rechts lijkt bezig met een zwart leren beenkap.

NOVEMBER 2006


Officier wielrijders legt eed af op vaandel, 1939-1940

OFFICIER WIELRIJDERS LEGT EED AF
(Den Bosch?, 1939-1940)


Waarschijnlijk is deze foto genomen op de Isabellekazerne in 's Hertogenbosch. Tijdens de mobilisatie was het Regiment Wierijders daar gelegerd.

Een officier van het regiment legt de eed af op het regimentsvaandel. De standaard voor het vaandel is gemonteerd in een speciale houder op het 'stalen ros'. Op het vaandel is de gekroonde W van koningin Wilhelmina deels te zien.

De wielrijders in de voorgrond dragen alledrie de speciale wielrijdersjekker.

Op de achtergrond staat een deel van het regiment naast de fiets in gelid.

OKTOBER 2006


Foto van de Maand - Bij de puinhopen, IJmuiden 18 mei 1940

BIJ DE PUINHOPEN
(IJmuiden, 18 mei 1940)

De soldaat en de sergeant kijken ons recht aan. Ze staan bij de deels al opgeruimde oorlogsschade in het centrum van IJmuiden.

Zijn het mannen van het in IJmuiden ingekwartierde 42 RI? Of zijn ze op bezoek in hun geboorteplaats om de verwoestingen door de oorlog aldaar in ogenschow te nemen?

Hoe dan ook... zij lijken de meidagen zonder kleerscheuren te hebben overleefd.

SEPTEMBER 2006


Foto van de Maand - Gewapende hospitaalsoldaten, 1935


GEWAPENDE HOSPITAALSOLDATEN
(Ergens in Nederland, 1935)

Deze groep mannen van de compagnie hospitaalsoldaten (na de oorlog geneeskundige troepen) spelen hier met hun persoonlijke wapen: een Hembrug revolver waarschijnlijk Nieuw Model. Dit model werd in 1907 in gebruik genomen en was in 1939 - 1940 nog volop in gebruik. In 1925 had het pistool wel al zijn intrede gedaan, maar de vervanging verliep zeer traag.

De hospitaalsoldaten zijn herkenbaar aan de wit geemailleerde vierkante plaatjes met een rood kruis op de kragen.

Op deze is heel mooi het opvallende beslag van de schoenen te zien.

AUGUSTUS 2006


Foto van de Maand - Kuch op de chambree, 1940.


KUCH OP DE CHAMBREE
(1940)

Tijdens de 'lunch' even tijd voor een kiekje. De mannen in de werkpakken rechts op de foto hebben blijkbaar al had gewerkt voor hun natje en droogje e zijn al voorzien van kuch met waarschijnlijk appelstroop en een volle veldfles.

De andere bereden artilleristen (met kanonnen op de kraag en een zwartleren zolder in de broek) kijke naar de fotograaf, roken een saffiaantje en snijden de kuch.

De prenten aan de muur zien er zeer onschuldig en beschaafd uit.

JULI 2006


Foto van de Maand - Terug uit krijgsgevangenschap.


TERUGKEER UIT KRIJGSGEVANGENSCHAP
(9 juni 1940)

De spanning van het hoopvol wachten werd zondag 9 juni eindelijk opgelost. De Nederlandse soldaten die gedurende de dagen van strijd of na de overgave in krijgsgevangenschap naar Duitsland waren weggevoerd, keerden met duizendtallen over verschillende spoorlijnen in het vaderland weer.
In grote groepen arriveerden zij o.a. op de stations van Enschede, Oldenzaal, Hengelo, Zevenaar en Arnhem.

Ze werden overal door burgers met groot enthousiasme ontvangen. Voor alles was gezorgd: eten, drinken, sigareteen, geneeskundig onderzoek, kappers, registratie en vervoer.

JUNI 2006


Foto van de Maand - Gevallen kameraden herdacht, Dordrecht 1940.

Erehog begraafplaats Dordrecht, wielrijder Van der Es.


GEVALLEN KAMERADEN HERDACHT
(Dordrecht, ereveld op algemene begraafplaats, mei-juni 1940)

Kolonel Van der Bijl, commandant van de Lichte Divisie, legt een krans bij de graven van Nederlandse gesneuvelden op de Algemene Begraafplaats aan de Dubbeldamseweg in Dordrecht.
Omdat veel Nederlandse militairen - in deze foto zijn bijna alleen de officieren te zien - staan aangetreden, zal de opname eind mei of in juni 1940 zijn gemaakt. Eind juni gingen veel militairen op groot verlof.


Opvallend is dat kolonel van der Bijl bij deze gelegenheid zijn stormdolk draagt.


OPDAT ZIJ MET EERE MOGEN RUSTEN

Het erehof op de algemene begraafplaats 'Essenhof' in Dordrecht in mei 2005.

Op het erehof liggen 94 doden uit de tweede wereldoorlog: burgers en militairen, uit de meidagen en het verzet, Nederlanders en Britten. Allen gevallen in de strijd om het Eiland van Dordrecht.

Veel soldaten van het regiment Wielrijders - onderdeel van de Lichte Divisie - vonden hier hun laatste rustplaats.

Soldaat S. van der Es, 3-III-2RW, op 8 september 1919 geboren in Rotterdam en op 12 mei 1940 in Dordrecht voor het vaderland gevallen, is één van hen...

'op dat zij met eere mogen rusten'

MEI 2006


Foto van de Maand - Verdekt opgestelde pantserwagen op Ypenburg.


VERDEKT OPGESTELDE PANTSERWAGEN OP YPENBURG
(Ypenburg, 1940)


Naast een hangar op het vliegveld Ypenburg staat pantserwagen nr. 602 van het 1e Eskadron Pantserwagens verdekt opgesteld. De bemanning zit er voor te kaarten: v.l.n.r wagencommandant korporaal Mommaas, richter korporaal Cools, chauffeur huzaar Fikkers en waarschijnlijk schutter huzaar Hummel.

De bemanning had rond de wagen een borstwering van losgestapelde stenen gebouwd. Op 10 mei vloog de hangar door een bombardement in brand. Vanwege instortingsgevaar werd de wagen verplaatst naar de Sintelweg die van het vliegveld naar de Hoeve Ypenburg leidde. Vandaar werd de vijand opnieuw hevig onder vuur genomen. Vervolgens werd de radiator van de wagen lekgeschoten bij de heroveringsaanval via de hoofdingang van het vliegveld. Op 11 mei werd hij naar Den Haag gesleept voor reparatie. Op 13 mei escorteerde de wagen de regering van Den Haag naar Hoek van Holland.


Voor meer informatie over de Nederlandse pantserwagens:
http://www.landsverk-m38.nl

APRIL 2006


4 RI in proefuniform, nieuw model 1940 .


4 RI IN PROEFUNIFORM - NIEUW MODEL1940
(Katwijk/Noordwijk/Valkenburg?, feb-mei 1940)

Op 2 september 1937 werrd door het Ministerie van Defensie een "commissie beproeving nieuwe veldjas" ingesteld.
In het rapport van juli 1938 werden 3 modellen voorgelegd, allen met platte-liggende kraag. Model 2 voldeed vervolgens het best en werd na een kleine wijziging model 4 genoemd.

Vanaf 1 april 1939 werden veldjas nr. 1 met das en veldjas nr. 4 en 4a met slappe kraag beproefd. In februari 1940 ontstond een tussenvorm tussen 4 en 4a . Deze jas N.M. (nieuw model) had een ronde gesloten kraag met haaksluiting, was voorzien van 4 opgestikte zakken, de kleppen waren gesloten met kleine bronzen knopen. De mouwomslagen werden van 8 naar 11 cm gebracht (dit gaf een vlottere indruk).

In deze foto hebben de nieuwe uniformjassen nog niet de voorgestelde gekleurde kraagpatjes met wapen- of dienstvakonderscheidingstekens, geen regimentsnummer op de schouder en geen rangen op het kraagpatje of de benedenmouw.

Tot de officiële invoering van het nieuwe model is het door het uitbreken van de oorlog niet meer gekomen.

MAART 2006


Hospitaalwagen met chauffeur en hospik.

Inhoud hospitaalwagen.


HOSPITAALWAGEN
(1939-1940, ergens in Nederland)

Poserend achter een gevulde hospitaalwagen staan hier de chauffeur van de Motordienst (groot wiel op kraag), een hospitaalsoldaat (rode kruis op kraag) en een 1e luitenant in motorjas.
Aan de binnenkant van de autodeur hangen schoppen, houwelen en bijlen voor het verwijderen van puin om zo bij de gewonden te geraken.


In de auto staan diverse kisten met rode kruizen en liggen een aantal brancards. De auto lijkt niet te zijn ingericht voor gewondenvervoer.FEBRUARI 2006

STANDAARDWACHT DER WIELRIJDERS

(winter 1939-1940, ergens in Nederland)

Op deze foto lijkt wel een compleet Regiment Wielrijders aangetreden te staan. Dat het wielrijders zijn is te zien aan het feit dat ze bijna allemaal wielrijdersjekkers dragen in plaats van lange overjassen. Of het hier 1 RW of 2 RW (of beide opgesteld in U-vorm) betreft is niet duidelijk.

Standaard Regiment Wielrijders
Standaard van het Regiment Wielrijders in het Legermuseum, Delft. Uitgereikt op 28 januari 1928 door luitenant-generaal T.F.J. Muller Massis in Den Bosch.

JANUARI 2006