FOTO VAN DE MAAND 2008 - ARCHIEF


Fijne feestdagen, Limburg 1939

FIJNE FEESTDAGEN!
(Limburg?, december 1939)


Mannen van het 5e Depot Bataljon Jagers vieren het kerstfeest mogelijk ergens in Limburg.

Hun onderkomen is fraai versierd met sneeuw, klokken en dennetakken. De sfeer zit er goed in, ook gezien de fles bier (of is het toch limonade?) op tafel.

Jager en Hagenees Petrus Hazebroek zit rechtsonder op de foto. In mei 1940 was hij gestationeerd bij het vliegveld Ypenburg.

DECEMBER 2008


Sinterklaas en Zwarte Piet, 1939

SINT NICOLAAS IS WEER IN 'T LAND!
(Rockanje, 5 december 1939)


Sint Nicolaas is aangekomen bij de troepen van de kustartillerie gelegerd in Rockanje.

En blijkbaar te paard, want zoals dat een man met paard betaamt, draagt hij hier een gasmasker dat officieel hoort bij de bereden troepen.

Artillerist Cleijpool schrijft over het bezoek het volgende:
"Vanavond komt Sint Nicolaas hier ook nog even kijken in de vorm van Cas. Hij wil per fiets de cantine binnen komen rijden met zijn ransel op zijn rug. Dus dat zal wat moois worden. Verder zullen twee soldaten voordragen en één zal zijn telepathische gaven demonstreren. We zullen zien wat hij er van terecht brengt."

NOVEMBER 2008


Pantserknots A. van Raay, overleden 13 januari 1938

PANTSERKNOTS A. VAN RAAY
(Ergens in Nederland, 1937?)


Huzaar A. van Raaij leunt hier op de neus van een pantserwagen M36 (model 1936). Het voertuignummer is net leesbaar onder zijn arm: 10
(civiel kenteken N-43680, militair registratienummer 1260 en militair kenteken III-610).
Van Raaij was ingedeeld bij het Eskadron Pantserwagens. Officieel was hij huzaar, maar zelf noemden ze zich 'pantserknotsen'. Hij draagt hier de typische pantseroverall, het pistool M.25 als persoonlijk wapen en in zijn hand het oude model veldmuts.
A. van Raaij overkwam op 13 januari 1938 tijdens de dienst een dodelijk motorongeluk. Op de achterkant van de foto staat: "Diensttijd 1939-1940. Overreden in de Langstraat tijdens een proefrit naar Rotterdam, aan de gevolgen direct overleden. Met militaire eer begraven te Tilburg."

Zie
LANDSVERK M38 PANTSERWAGEN: een restauratieproject voor meer info over Nederlandse pantserwagens.

Bron: J. A. Blom, Eskadrons Pantserwagens 1936-1940, Wassenaar 1986

OKTOBER 2008


Kapitein omringd door Arnemuidense schonen, 1939

KAPITEIN OMRINGD DOOR ARNEMUIDENSE SCHONEN
(Ergens in Nederland, 1939)De kapitein geniet tijdens zijn verlof zichtbaar van het damesgezelschap. Is hij misschien op bezoek bij zijn Arnemuidense (schoon)familie? De twee vrouwen in klederdracht wijzen in elk geval naar die regio. Met poseren hebben ze geen van allen moeite.

SEPTEMBER 2008


Huzaren op het strand, Scheveningen 1939

HUZAREN AAN HET SCHEVENINGSE STRAND
(Scheveningen, 1939)


Drie huzaren in lieftallig gezelschap waaien lekker uit op de boulevard van Scheveningen. Het is niet druk op het strand hoewel het niet echt koud lijkt gezien de blote voeten van de kinderen.

De huzaren zijn herkenbaar aan hun broeken met zwartleren zolder, de zwartleren beenstukken en de sporen.

AUGUSTUS 2008


Het Wilhelmus tijdens een gala-avond

HET WILHELMUS TIJDENS EEN GALA
(Utrecht?, 1939?)


Detail van een foto gemaakt tijdens het zingen van het Wilhelmus tijdens een gala-avond.

Militairen - uiteraard officieren - zijn vooral gekleeed in het zwarte geklede tenue, maar een enkeling ook in het veldgrijs. Op beide worden de onderscheidingen gedragen.
Goed zichtbaar zijn hier de verschillen in het geklede tenue tussen de diverse dienstonderdelen, bijvoorbeld de draagwijze en uitvoering van de fouragére de verschillende uitvoeeingen van de kraag.

De dames zijn gekleed in lange avondjaponnen - meestal van zijde - aangevuld met parels en bont.

JULI 2008


Mobilisatie 1939 in kleur, station Apeldoorn

MOBILISATIE 1939 IN KLEUR
(Station Apeldoorn, 1939)


Kort geleden kreeg CODA via de heer E.J. Stokking een prachtige verzameling in handen van 215 kleurendia’s over Apeldoorn in de jaren 1939-1948. Onder de verzameling bevindt zich een 20-tal zeer bijzondere kleurenopnamen van de mobilisatie van eind augustus 1939, gemaakt met een Leica kleinbeeldcamera door Jan Stokking (1916 -1975). Bij het NIOD zijn slechts enkele kleurenopnamen van de mobilisatie bekend. Deze reportage over de mobilisatie is daarom van groot historisch belang.

Nationale Beeldbank
Het NIOD ontwikkelt samen met de oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra de Foto Beeldbank WO II. Op 24 april 2008 werd de beeldbank gepresenteerd. Via internet is een groot deel van de unieke WO II-foto’s digitaal beschikbaar. Ook de foto’s van de heer Stokking worden hieraan toegevoegd. De beeldbank moet vervolgens worden uitgebreid met andere belangrijke WOII-fotocollecties.

JUNI 2008


Poseren bij het Nederlandse kanon 7 veld in de Vriesestraat in Dordrecht. Het kanon werd tijdens het duel met Duitse tanks op 13 mei 1940, 2e Pinksterdag vernield, waarbij 3 Nederlandse militairen sneuvelden.
De originele opname is waarschijnlijk op 14 mei gemaakt (foto DiEP Dordrecht).

Zondag 11 mei 2008, 1e Pinksterdag: reconstructie van de historische scène bij een Britse 25 ponder.

REENACTMENT - EVENEMENT
'DORDT OPEN STAD'
DORDRECHT, ZONDAG 11 MEI 2008

Tijdens het evenement 'Dordt Open Stad' op zondag 11 mei 2008 beleefde Dordrecht 68 jaar na dato opnieuw de oorlogsdagen van mei 1940.

Foto's en film 2008

Zie voor filmpjes het onderdeel LEVENDE GESCHIEDENIS op deze site
Foto's van het gehele evenement 1
Foto's van het gehele evenement 2

Programma 11 mei 2008

Aan het evenement deden ruim 60 reenactors, figuranten en vrijwilligers mee. Tijdens de dag werden op vijf locaties historische foto's en gebeurtenissen tot in detail in scene gezet.


Foto's en film 2007:
Filmopname TV Rijnmond
Reconstructie historische foto's
Foto's van het gehele evenement 1
Foto's van het gehele evenement 2
Portretten van de deelnemers
Foto's in de Willemstraat

Het evenement wordt georganiseerd door Dordtenaar Jens van de Vorm, wiens vader het boek "Dordt Open Stad' schreef. Op basis van dit boek en met veel aanvullende informatie en foto's is in 2005 de website
www.dordtopenstad.nl van start gegaan.

APRIL-MEI 2008


Boem is ho! De voorbereiding van een trotylontploffing.

BOEM IS HO!
(Ergens in Nederland, mobilisatie)

Om snel een wegversperring of wegblokkade op te werpen werden met behulp van de springstof trotyl of TNT bijvoorbeeld bomen langs de weg omgeblazen.
(klik hier voor de fotoserie van zo'n actie: Bomen opblazen).

De blokjes trotyl - elk 7x5x4 cm groot en ca. 200 gram zwaar - worden hier door twee infanteristen in een soort bandelier gestopt. Deze bandelier wordt vervolgens rond een boom aangebracht en de trotyl wordt door middel van en vuurkoord tot explosie gebracht.

Trotyl moet uiterst voorzichtig behandeld worden: stoten en schokken zo veel mogelijk vermijden. Reden dat de kist met trotyl hier voorzien is van een model deken.

MAART 2008


Instructie van en pontonnier.

INSTRUCTIE DOOR EEN PONTONNIER
(Ergens in Nederland, eind jaren 30)

Een grote groep infanterie reserve-officieren in opleiding - hier allen in de rang van sergeant - krijgen instructie van een 1e luitenant van het Korps Pontonniers en Torpedisten. De officier staat rechts van het midden en wijst op de binnenzijde van de ponton.

In de ijzeren ponton of boot zijn langs de boorden de houten roeiriemen bevestigd.

Kraagemeblemen van een 1e luitenant der Pontonniers en Torpedisten

Kraag van een 1e luitenant der Pontonniers en Torpedisten.

FEBRUARI 20081940: Gelukkig Nieuwjaar?

1939-1940: GELUKKIG NIEUWJAAR?

Helaas verliep het nieuwe jaar 1940 heel anders: de groeiende dreiging in 1939 kon door het Nederlandse leger niet afgeweerd worden.

1940 bracht oorlog en bezetting, een verre van gelukkig jaar.

JANUARI 2008