FOTO VAN DE MAAND 2011 - ARCHIEF


PONTONNIERS VR DE BENTHIENKAZERNE IN DORDRECHT, VOORJAAR 1940

PONTONNIERS VR DE BENTHIENKAZERNE
(Buiten Walevest, Dordrecht, voorjaar 1940)

Zeulend met pannen vol voedsel(?) lopen deze pontonniers vanaf de Benthienkazerne aan de Buiten Walevest via een loopplank naar een boot. Over de geschiedenies van de sappeurs, mineurs, pontonniers en torpedisten in Dordrecht zijn onlangs 4 nieuwe boeken met een grote schat aan foto's verschenen.Voor meer info over deze nieuwe publicaties zie de website van het Museum 1940-1945 in Dordrecht.

FOTO VAN DE MAAND MEI 2011


Wel gebogen, mei 1940, niet gebroken.

WEL GEBOGEN - MEI 1940 - NIET GEBROKEN
(Friesland)

Ter herinnering aan de oorlogstrijd in de meidagen 1940 werden, vaak als huisvlijt maar soms ook op grotere schaal, alle voorkomende type keramische tegels beschilderd met sprekende afbeeldingen en teksten.

De tekst "Wel gebogen, niet gebroken" was destijds zeer geliefd. Nederland kon met eerbied en dankbaarheid voor de gevallen soldaten, trots zijn op leger en land.

Op deze tegel staat rond de gebogen en gehavende Nederlandse vlag en het graf met de helm van een Nederlandse soldaat de bekende tekst, maar nu in de Friese taal:

"Wol bugd - maeye 1940 - Net britsen"

Op de site staan meer herdenkingstegels, in het onderdeel
Memorabilia-Meidagen 1940.

MEI 2011


Laatste onbekende militair bekend: soldaat W.F. Brummelhuis

LAATSTE ONBEKENDE MILITAIR BEKEND: SOLDAAT W.F. BRUMMELHUIS
(Grebbeberg/Rhenen, 6 april 2011)

71 jaar nadat hij op de Grebbeberg sneuvelde, is de naam vastgesteld van de laatste onbekende soldaat die begraven lag op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft met behulp van DNA onderzoek vastgesteld dat het gaat om soldaat Wilhemus Franciscus Brummelhuis.
Vrijdag 8 april wordt hij met militaire eer in hetzelfde graf herbegraven, maar nu met zijn personalia en 13 mei 1940 als sterfdatum op zijn grafsteen. De identificatie kwam tot stand kwam met behulp van een DNA-monster dat werd aangeleverd door de nabestaanden van Brummelhuis.
Na de Duitse inval op 10 mei 1940 vocht de 21-jarige in Bornerbroek geboren Brummelhuis met zijn eenheid, de 16e Mitrailleurcompagnie van de IV Divisie, in de Grebbelinie. Volgens ooggetuigen verliet hij op de derde dagtijdens zwaar Duits artillerievuur zijn stelling. Deze lag even ten oosten van Ouwehands Dierenpark. Hij bleef daarna spoorloos. Naar nu blijkt werd hij al in 1940 na de gevechten in een naamloos graf op het Ereveld Grebbeberg begraven.
Met de identificatie van Brummelhuis verdwijnt het laatste naamloze graf van het Militair Ereveld Grebbeberg. Vier andere Nederlandse soldaten van de gevechten in de Grebbelinie zijn nog altijd vermist. Hun stoffelijke resten zijn nooit gevonden.

Voor meer informatie luister ook naar dit interview met neef Vincent Brummelhuis:
http://mediaplayer.rtvutrecht.nl/stream/962a0387.mp3

APRIL 2011


Oefening eskadron pantserwagens, 1939-1940

OEFENING VAN HET ESKADRON PANTSERWAGENS
(Den Bosch?, 1939-1940)


Drie pantserwagens van het model Landsverk L181 ook wel M36 (model 1936) op een rij, vergezeld van enkele motorrijders.

Op 14 september 1935 werd door het Nederlandse leger besloten dat het wapen der cavalerie zou worden uitgebreid met een Eskadron Pantserwagens. Dit eskadron werd op 1 april 1936 officieel opgericht en bestond uit 12 pantserwagens M36.
Het (1e) Eskadron Pantserwagens (en in 1938 ook het 2e Eskadron) werd ingedeeld bij de Lichte Brigade - later de Lichte Divisie - een mobiel, snel verplaatsbaar onderdeel van het Veldleger, dat zowel verdedigend als aanvullend kon optreden.
Als garnizoen werd 's Hertogenbosch aangewezen - de Isabellakazerne - omdat van daaruit de Peellinie te kunnen beveiligen en omdat hier het Regiment Wielrijders, dat ook tot de Lichte Brigade behoorde, was gelegerd.
Op 1 juni 1938 volgde de oprichting van het 2e eskadron dat bestond uit 12 pantserwagens van het model Landsverk L 180 ook wel M38 (model 1938).

Voor meer informatie zie
www.landsverk-m38.nl.

MAART 2011


ARTILLERISTEN VAN DE LUCHTAFWEER LADEN HUN 6CM KANON, MOBILISATIE 1939

ARTILLERISTEN LADEN HUN 6 CM KANON
(Ergens in Nederland, 1939)De voltallige stuksbemanning bestaand uit artilleristen van de
luchtdoelartillerie is bezig met het laden en gereedmaken van hun 6cm kanon.

Het kanon is een oorspronkelijke kazematgeschut dat is omgebouwd tot luchtdoelvuurmond. Ze werden speciaal daarvoor geplaatst op aanhangwagens achter Berna-vrachtauto's.

Het kanon is in gebruik geweest van 1916 tot en met mei 1940.

FEBRUARI 2011


Gelukkig Nieuwjaar 1940!GELUKKIG NIEUWJAAR!
Veel Heil en Zegen in t Nieuwe Jaar!
in hoop op betere tijden maar.

JANUARI 2011