BEENWINDSELS OF PUTTEES - MODEL

A. de beenwindsels zijn gemaakt van grove veldgrijze wol. Ze zijn elk gemiddeld 3 meter lang!
Het omwinden van het been begint rond de enkel en reikt tot net onder de knie en tot over over de onderrand van de broekspijpen. De windsels zijn enigszins elastisch, zodat zij niet afzakken tijdens het dragen.

Fabeltje?

Het is een fabeltje dat het Nederlandse leger de oorlog zou hebben verloren vanwege afzakkende beenwindsels. Afzakken doen ze nooit, mits ze goed gewikkeld zijn en er voldoende rek in de windsels zit. Gedurende de eerste wereldoorlog droegen bijna alle soldaten beenwindsels. Dit heeft nooit problemen gegeven.

B. aan het begin kunnen de windsels versterkt zijn met een reep zwart leer, om zo te snelle slijtage door de bovenrand van de schoenen te voorkomen.

C. de vastzetband kan in kleur varieren

D. heel vaag is op de binnenzijde van dit windsel nog het stempel
CM ... in zwarte inkt te zien

Hoe draagt de soldaat zijn beenwindsels?

Het winden van begint met het plaatsen van het uiteinde van windsels met de punt tegen de bol van de enkel aan de binnenzijde van het been. Vervolgens worden de windsels van binnen naar buiten gewikkeld. De windsels zijn dus altijd tegengesteld gewikkeld. Wanneer juist gewikkeld, komt het andere uiteinde van de windsels achter de knie uit. Het uiteinde wordt vastgezet door de katoenen band een paar keer rond het been te wikkelen en de band tussen de windsels vast te zetten.


beenwindsels of puttees - model A
beenwindsels of puttees - model B
beenwindsels of puttees - model C
beenwindsels of puttees - model D

BEENWINDSELS OF PUTTEES - MODEL