UNIFORM & UITRUSTING

INTERACTIEVE MILITAIREN
KMD korporaal   Wielrijder vaandrig KMA cadet SRO cursist
KMD
chauffeur
  wielrijder KMA
cadet
SRO
cursist
Jager, officier in buitenmodelJager, officier in gekleed tenueJager, officier in ceremonieel tenue Jager, sergeant in buitenmodelJager, sergeant in gekleede tenue   Soldaat in werkpak, kribbe kist & kast Politietroeper in buitenmodel Vlieger in overall Motorrijder in zwart leer Officier infanterie in gekleede tenue
officier jagers in buitenmodel,
gekleed en ceremonieel tenue
jager in buitenmodel &
gekleed tenue
  werkpak &
kribbe/kast
politie-
troeper
vlieger motorrijder gekleed
tenue
Genist in velduniform, voorzijdeGenist in velduniform, achterzijde Artillerist in velduniform, voorzijdeArtillerist in velduniform, achterzijde Huzaar in velduniform, voorzijdeHuzaar in velduniform, achterzijde Officier infanterie in buitenmodel, voorzijdeOfficier infanterie in buitenmodel, achterzijde Soldaat infanterie in velduniform, voorzijdeSoldaat infanterie in velduniform, achterzijde
genist (v/a) artillerist (v/a) huzaar (v/a) officier infanterie (v/a) infanterist, model (v/a)
Bovenstaande militairen zijn interactief: klik op de kleine afbeelding van de militair van je keuze en deze verschijnt links in groot formaat en is direct tot in detail aanklikbaar. Beweeg langzaam met de muis over de afbeelding van de militair. Zodra een hand verschijnt en even later een klein tekstblok, kan dat onderdeel aangeklikt worden. In dit scherm verschijnen dan foto's van en informatie over het aangeklikte onderdeel. Klik buiten de gekozen militair om een andere te kiezen.


BRONNEN VOOR UNIFORM & UITRUSTING


De beschrijvingen van uniformen en uitrusting zijn met opzet beknopt gehouden. Gedetailleerde informatie is gepubliceerd in:
Van grijsgroen naar camouflage: de (gevechts)kleding van de Koninklijke Landmacht 1912 - 2000, Martien Talens (2007)
De ransel op de rug: de uitrustingstukken van de Nederlandse soldaat sinds 1813, Martien Talens,
deel 1 (1996) en 2 (2001)

Uniformen en emblemen van de Koninklijke Landmacht sinds 1912, Martien Talens (1985)

Beschrijvingen van uniformen, uitrustingsstukken, wapens, emblemen etc. zijn ook terug te vinden in de vooroorlogse voorschriften van het Nederlandse leger. Deze voorschriften zijn individueel genummerd en zijn (meestal) uitgegeven door De Koninklijke Militaire Academie te Breda. De belangrijkste voorschriften voor dit onderdeel van de website zijn:
Voorschrift nr. 16: Kleeding-, uitrusting- en ledergoedvoorschrift voor de Koninklijke Landmacht, KMA, Breda (1936)
Voorschrift nr. 20a: Beschrijving van de uniformen, de tenuen en het paardetuig van de Koninklijke Landmacht,
Algemeene Landsdrukkerij, 's Gravenhage (1934)


UNIFORM & UITRUSTING