NIEUWSBRIEF "IN DE WACHT" - 10

IN DE WACHT - 10
Nieuws over de website www.leger1939-1940.nl
15 november 2005


Net als in de vorige nieuwsbrief de aankondiging van een groot aantal aanvullingen, vernieuwingen, toevoegingen en zelfs weer een nieuw onderdeel op de website. Er is met name veel beeldmateriaal bijgekomen.

UNIFORM & UITRUSTING
Eindelijk weer een nieuwe interactieve militair en wel de al lang aangekondigde artillerist. Bij deze militair zijn de voor- en achterzijde aanklikbaar (o.a ook de veldtelefoon).
De infanterist heeft een pagina over het ondergoed (model hemd en broek) gekregen en diverse links naar originele foto's van details van uniform en uitrusting: draagwijze Y-riem, draagwijze bretels, draagwijze overjasrol, gebruik wasblik, gebruik handdoek, opgebouwde tenten). Verder zijn bij de helm foto's van het helmelastiek toegevoegd.

ARTIKELEN
Aan de lijst van artikelen zijn de 'Krijgservaringen Mei 1940' van luitenant Trouwborst toegevoegd. In mei 1940 werd hij met MC-I-28 R.I. ingezet in het zuiden van het Eiland van Dordrecht bij de boerderij Prinsenheuvel en het landgoed Amstelwijk. Tijdens de gevechten wisten zij een Duitse parachtist gevangen te nemen.

VELDPOST
Vier nieuwe thema's zijn uitgekozen: Mijn zoon..., Attentie! (hoornblazers), Pakketje en Dierenvriend. Er zijn vooral getekende en dus gekleurde kaarten te zien, omdat de andere soort kaarten vaak beter onder te brengen zijn in het onderdeel Foto's. Helaas zijn alle nieuwe kaarten onbeschreven en geven dus geen extra informatie.

MOBILISATIEKLANKEN
Er zijn vier liedteksten zonder muziekfragmenten toegevoegd. Een aantal liedjes waarvan geen bladmuziek beschikbaar is, heeft een toepasselijke afbeelding ter illustratie gekregen.

MEMORABILIA
In dit onderdeel is invulling gegeven aan het nieuwe thema Bidprentjes. Online staan nu 7 bidprentjes van tijdens de meidagen 1940 gevallen militairen.

FOTO'S
Bij de voorlichtingsseries is nu een serie van het unieke en wereldberoemde Wielrijders Muziek Korps te zien.
Het thema Mijn Diensttijd heeft invulling gekregen door 3 groepsfoto's (waarvan twee panoramafoto's): 4 RI, 9 RA en 1RG.

PAPIERWERK
Het aantal documenten is met 8 stuks uitgebreid, waaronder een bloedgroepkaart, een rijbewijs, een diploma, een bewijs van inlevering rijksgoederen en een verlening groot verlof.

EGODOCUMENTEN
De egodocumenten van de hierboven al genoemde luitenant Trouwborst (4 RI / MC-i-18 RI) zijn aan het album toegevoegd. Het omvat 10 foto's uit zijn mobilisatietijd bij 4 RI in Leiden. Zijn groepsfoto van 4 RI is te zien bij het onderdeel Foto's. Zijn krijgservaringen zijn te lezen in het onderdeel Artikelen. Al het materiaal is ter beschikking gesteld door zijn zoon C. Trouwborst en daarvoor onze hartelijke dank!
Er is inmiddels een enigszins vergelijkbare album-presentatie voor binnen de website zelf gevonden, maar daar is nog geen gebruik van gemaakt.

LINKS
Het nieuwste onderdeel van de website: links naar websites/pagina's die (ook) het thema 'Het Nederlands Leger 1939-1940' behandelen. Tips zijn uiteraard altijd welkom!

ZOEKEN
De website is qua omvang zo groot dat zoeken binnen de site mogelijk moet zijn. Dat is al een hele tijd zo, maar het is duidelijk geworden dat veel mensen niet alle mogelijkheden gebruiken en daardoor informatie missen die toch wel ergens op de site staat. Heel jammer! Lees gewoon nog eens de zoektips voor het beste zoekresultaat.

KENNISTEST
De vierde kennistest met vier vragen over het Nederlandse leger 1939-1940 staat al weer wat langer online. Hoeveel had je er goed?

FOTO VAN DE MAAND
De foto van de maand is zoals gebruikelijk maandelijks vernieuwd. We proberen hiervoor niet eerder gepubliceerde foto's te gebruiken en dat is de afgelopen maanden weer goed gelukt.

BIJWERKINGEN
Tip: Wil je precies weten welke pagina's sinds de vorige bijwerking zijn gewijzigd of toegevoegd, kijk dan op de bijwerkingenpagina en klik daar op de link in de linkerbovenhoek.