NIEUWSBRIEF "IN DE WACHT" - 11

IN DE WACHT - 11
Nieuws over de website
www.leger1939-1940.nl
17 november 2006


Net iets meer dan een jaar geleden verscheen 'In de Wacht 10'. En ja, ik trek het me toch wel een beetje aan dat een grotere update van de site zolang heeft geduurd. Mijn enige excuus is mijn full-timebaan. In de tussentijd zijn er wel steeds kleine toevoegingen gedaan, die stuk voor stuk vermeld staan op de updatepagina. Voor de allerlaatste updates kun je die pagina altijd even controleren.
De grootste en meest tijdrovende update betreft de kleurwijziging van de gehele website. De oude kleur groen (teal) kwam op ons nieuwe 'platte' scherm ineens heel anders over. Dus heb ik gekozen voor een wat rustiger ogende groene kleur voor de site. Het proces van aanpassing is in gang gezet, maar nog lang niet alle pagina's zijn aan de beurt geweest. In de komende maanden zal ik hieraan gestaag verder werken.


INDEXPAGINA EN FOTO VAN DE MAAND
De foto van de maand is zoals gebruikelijk maandelijks vernieuwd. Gelukkig vinden of krijgen we nog steeds interessante foto's.
Sinds september van dit jaar heeft de grote versie van deze foto plaats gekregen op de
indexpagina. Vanuit het onderdeel Foto van de Maand kun je via een klik op de tekst Foto van de Maand altijd naar deze grote versie (terug): hij opent in een nieuw venster. Een bijpassend geluid of kort muziekje zal hier aan toegevoegd worden. Dit alles houdt dus in dat de indexpagina elke maand nieuw zal zijn!

UNIFORM & UITRUSTING
Eindelijk ook weer een nieuwe interactieve militair: de soldaat in werkpak. Niet glamoureus, wel noodzakelijk.
Hij is alleen aan de voorkant aanklikbaar maar daar zit dan wel een bonus bij: kliks/links naar pagina's over de kribbe (bed), de kist (onder de kribbe), de kast (boven de kribbe) en allerlei bijbehorende attributen zoals beddegoed (of heet dat dan kribbegoed?). Op die pagina's staan ook weer links naar originele foto's en kaarten van details (strozak, open kast, wolletje).

VELDPOST
Vijf nieuwe thema's zijn er bij gekomen: In het stro, de facteur, kuch-dagelijksch brood, kamerwacht en kribbe & kast. De eerste drie thema's hebben weer een persoonijk bericht van een gemobiliseerde. De laatste twee thema's sluiten direct aan op de nieuwe interactieve militair.

WEBPOLL
De uitkomst van de eerste webpoll heeft laten zien dat de nieuwe linkspagina zeer gewaardeerd wordt. De lijst zal regelmatig gecontroleerd worden op 'dode' links en zo veel als nodig aangevuld worden. Tips blijven natuurlijk welkom!
De nieuwe webpoll vraagt je mening over het evenwicht tussen tekst en afbeeldingen. Wil je hierover opmerkingen kwijt dan kan dat altijd via het reactieformulier ('contact' in oranje menubalk).

KENNISTEST
De vijfde kennistest met vier vragen over het Nederlandse leger 1939-1940 staat al sinds september online en inmiddels is ook de zesde test toegevoegd. Hoeveel heb je er goed?

ZOEKEN
De website is qua omvang zo groot dat zoeken binnen de site mogelijk moet zijn. Dat is al een hele tijd zo, maar het is duidelijk geworden dat veel mensen niet alle mogelijkheden kennen en gebruiken en daardoor informatie missen die toch wel ergens op de site staat. Heel jammer! Lees gewoon nog eens de zoektips voor het beste zoekresultaat. Je kunt ook de Google-bar gebruiken (zoeken binnen een site), maar dan krijg je minder resultaten.

ALGEMEEN
Door ervaringen wijs geworden is op de pagina met algemene informatie de volgende tekst opgenomen over het gebruik en misbruik van de website (tekst en afbeeldingen):
"Deze site is puur ter informatie en dient geen enkel commercieel doel. Teksten en afbeeldingen zijn voor informatieve doeleinden vrij te gebruiken en mede daarom is alles op de website eenvoudig downloadbaar. Gebruik of misbruik van teksten of afbeeldingen voor commerciŽle activiteiten of persoonlijk gewin stellen wij niet op prijs."

Jacqueline Hoevenberg (webmeesteres)