NIEUWSBRIEF "IN DE WACHT" - 6

IN DE WACHT - 6
Nieuws over de website www.leger1939-1940.nl
2 januari 2004

De feestdagen zijn voorbij, de vakantie zit er bijna op. Tijd genoeg gehad om de website weer een stukje uit te breiden. Sinds de laatste nieuws brief is er ook veel veranderd dat het vermelden waard is. De indexpagina heeft al voor de feestdagen een nieuwe invulling gekregen.

UNIFORM & UITRUSTING: DE OFFICIER IN GEKLEED TENUE OF GALA
Geinspireerd door de feestdagen hebben we besloten een uitstapje te maken van het overvloedig aanwezige veldgrijs naar de kleur zwart in combinatie met rood, goud en zilver. De officier in gala heeft inmiddels zijn plaats tussen de interactieve militairen ingenomen. De meeste onderdelen zijn aanwezig, maar er zal mettertijd nog het nodige aangevuld worden.
De startpagina van het onderdeel Uniform & Uitrusting heeft een andere opmaak gekregen: van elke interactieve militair is nu een miniatuurafbeelding te zien.

KENNISTEST 1939-1940
Dit nieuwe onderdeel bestaat uit een kleine test met vier meerkeuzevragen over het Nederlandse leger 1939-1940. Je kunt meteen zien hoeveel je er goed beantwoord hebt.

MOBILISATIEKLANKEN
Bij drie van de aanwezige liedjes zijn korte zelfstartende muziekfragmenten toegevoegd: 'Rats kuch en bonen', 'De jongens aan de grenzen' en 'Holderdebolder'. De tekst van het lied 'Turf in je ransel' is aan de collectie toegevoegd.

FOTO VAN DE MAAND
Voor de foto van de maand proberen weer steeds een bijzondere of minder bekende foto te gebruiken. Mocht iemand een geschikte foto hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Oude foto's van de maand zijn trouwens terug te vinden in het archief op de fotopagina.

VRAAG & ANTWOORD
Dit onderdeel is uitgebreid met enkele vragen, ook vragen die wij niet konden beantwoorden en waarbij wij bezoekers oproepen te rageren. Heeft u een vraag of herkent u een bepaald uitrustingsstuk niet o.i.d., laat het ons weten via het reactieformulier. Het is ook mogelijk bij de vraag een afbeelding te plaatsen.

VELDPOST
Twee thema's zijn toegevoegd: 'Bij den dokter' en 'Maf ze!'. Enkele bestaande thema's zijn uitgebreid. Het betreft hier niet alleen de foto's of tekeningen op de ansichtkaarten maar ook de berichten die de soldaten op de achterkant schreven.

PAPIEREN - DOCUMENTEN
Het onderdeel Papieren heet sinds september 2003 Documenten.
Een kleine maar wel erg illustratieve aanvulling is de nota van Hotel Cecil te Doorn voor Kapitein Heshuijsen. Hij was daar gedurende de maand mei 1940 ingekwartierd.

ZOEKEN OP DE SITE MET FREEFIND
De site omvat inmiddels ruim 225 pagina's. Het onderdeel Zoeken op de site heeft daarom voortdurend onze aandacht. Google indexeert naar onze mening te weinig om de zoekmachnie voor de site zelf handig te laten zijn. We zijn daarom overgestapt op de zoekmachine FreeFind. Freefind indexeert onmiddellijk na elk verzoek. Dit verzoek wordt na elke update gedaan. De zoekmachine kan dus altijd alles op de site vinden mits goed wordt gezocht. Op de startpagina staat daaarom een link naar zoektips. De zoekfunctie is vanaf elke pagina te bereiken vanuit de onderste oranje menubalk. Het enige nadeel aan Freefind is dat er geen Nederlandstalige versie is. Je kunt niet alles hebben...

Als laatste nog de melding dat op de website op beperkte schaal gebruik wordt gemaakt van pop-up schermen. Deze zijn te zien via een zestal tekstlinks in het onderdeel Uniform en Uitrusting. Het is slechts een experiment, aangezien wij zelf een hartgrondige hekel hebben aan ongevraagde en hinderlijke commerciŽle popups.

Jacqueline Hoevenberg
webmeesteres